Közszolgáltatást nyújtó egyesületet, városi tömegsportrendezvényt, fesztivált támogat milliókkal a kalocsai önkormányzat

A legutóbbi, április 27-én délután megtartott testületi ülésen a kalocsai grémium több támogatási és más kérelemről határozott. A kutyamenhelyen felújítások és kisebb fejlesztések kezdődhetnek, támogatást kap a Polgárőr Egyesület, és egy rendőrségi beruházáshoz adandó hozzájárulásról is elvi döntés született. Ezek mellett sürgősséggel döntöttek a június 1-jétől 4-éig megrendezendő Kék Madár Fesztivál és a május 18. és 20. közt tartandó XII. Sárkányhajó Kupa támogatásáról.

Az ülésen tárgyalt kérdések évről évre visszatérnek, hiszen a város vajasi nagy regattáját is évről-évre megrendezik, és a Kék Madár Fesztivál megszervezéséhez is éppúgy hozzájárult eddig is az önkormányzat, mint a Polgárőr Egyesület működéséhez, bár az összegekben van változás. A rendőrség egy konkrét beszerzéshez kapcsolódó igénnyel fordult az önkormányzathoz.

Félmillió a polgárőröknek

A Kalocsai Polgárőr Egyesület elnöke 500 ezer forintos támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz. Dr. Filvig Géza polgármester méltatta az egyesületnek a város biztonság érdekében végzett tevékenységét, a rendezvények lebonyolításában nyújtott segítségüket, és elmondta, hogy épp ezek miatt az egyesület támogatásának fedezetét a költségvetésben is szerepeltetik, tehát átcsoportosítást nem igényel.
A támogatásról vita és ellenszavazat nélkül döntöttek a képviselők.

Újabb drónt venne a kalocsai rendőrség

A Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője egy drón vásárlásához kért támogatást Kalocsa és további húsz település önkormányzatától. A testület mostani, elvi döntésével csak szándéknyilatkozatot tett az önkormányzat a beszerzésben való hozzájárulásról. A rendvédelmi és bűnmegelőzési feladatok légi támogatására szánt eszköz megvásárlásához adandó hozzájárulás konkrét összegéről később dönthetnek, az együttműködő önkormányzatok számának és fizetőképességüknek az ismeretében.

Nő a Kék Madár önkormányzati támogatása

A Kék Madár Alapítvány a költsége növekedése miatt a korábban szokásos egymillió helyett hárommillió forint támogatást kap a várostól a fesztivál lebonyolítására, ezáltal elismerve egyúttal a fesztivál színvonalát és a város kulturális életében betöltött kiemelkedő szerepét.

A Sárkányhajó Kupának a Gerillakertész Egyesület a „beszállítója”

A Sárkányhajó Kupát szervező GYIÖK 943 ezer forint támogatást kért és kapott városunk legnagyobb tömegsport-rendezvényének lebonyolítására.

Simon Zoltán alpolgármester értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az összeg tetemes részét, 300 ezer forintot a sárkányhajókra igényli a szervező, holott ezeket az eszközöket a CLLD pályázat keretében, a város égisze alatt szerveződő helyi akciócsoport (HACS) tagjaként nyerte az egyesület pályázat útján, a pályázati csomag kiemelt nyerteseként.
Furcsállotta, hogy ezeket a hajókat most pénzért biztosítják a város rendezvényére.

A teremben jelen lévő Bolvári Ferdinánd is szót kapott, és elmondta, hogy ez az összeg csak formálisan a hajók bérleti díja, valójában a hozzájuk kapcsolódó, szakképzettséget igénylő és a rendezvény lebonyolításához nélkülözhetetlenül szükséges feladatok ellátását fedező személyi költség, amihez hasonló szolgáltatást a piacon ennek az összegnek a többszöröséért tudna csak beszerezni a szervező.

Megújulhat és reklámfelülettel gazdagodhat az ebtelep

A kalocsai kutyamenhelyet üzemeltető Összefogás az Állatokért Alapítvány elnöke tulajdonosi hozzájárulásért fordult az önkormányzathoz a kutyafuttató bővítésére, felújítási munkákra és a menhelyen reklámfelület kialakítására. Az alapítvány tevékenységéről a testület több tagja elismerő szavakkal szólt, majd a képviselők egyhangúlag hozzájárultak a fejlesztésekhez.

Erről is tudnia kell