Bábel érsek átadta a 2023. évi Kunszt József-díjakat – Öt kiváló pedagógus vette át az elismerést

Szinte napra pontosan egy év után, május 15-én, hétfőn az Astriceum Érseki Múzeumban Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke átadta a 2023. évi Kunszt József-díjakat. Ebben az évben öt katolikus és világi intézményekben dolgozó pedagógus vehette át meghitt, bensőséges ünnepség keretében a rangos elismerést. Mint emlékezetes, a díjat 2001-ben dr. Bábel Balázs a Kalocsai Érsekség 1000 éves fennállása alkalmából Kunszt József (1790-1866) egykori kalocsai érsek emlékére alapította, aki az oktatás és a tudomány bőkezű mecénása volt.

A kitüntetetteket, a vendégeket és az ünneplő közönséget dr. Bábel Balázs érsek köszöntötte, majd ünnepi beszédet mondott az alkalomra a városba érkezett Mons. Dr. Tóth Tamás pápai káplán, címzetes apát, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára.

A kitüntetéseket ezúttal egyházi fenntartású iskolák három szakembere, egy szerzetesrend által működtetett intézmény tanára, illetve egy világi iskola igazgatója kapta, így az alapító okirat szerinti három helyett ezúttal -  a tavalyihoz hasonlóan - összesen öt pedagógust tüntettek ki. Az elismerésben részesített pedagógusok méltatását a felterjesztő intézmények vezetői, a kalocsai világi kitüntetett laudációját dr. Filvig Géza polgármester olvasta fel.

A 2023. év díjazottjai:

Kalocsa Város részéről:

Fekete Antal, a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium igazgatója


Forrás: Filvig Géza / Facebook


A szerzetesi fenntartású katolikus intézményekből: 

• 
Talmácsi József, a kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda gimnáziumi tanára

A Főegyházmegye fenntartásában működő alapfokú katolikus oktatási-nevelési intézményekből:

• Keresztes József, a mélykúti Szent Tamás Katolikus Általános Iskola igazgatója
• Bollerné Kiss Márta, a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola intézményvezető-helyettese

A Főegyházmegye fenntartásában működő középfokú katolikus oktatási-nevelési intézményekből:

• Pap Andrea, a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum tanára

A kitüntetések átadását követően a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola növendékei adtak ünnepi műsort.


Forrás: Filvig Géza / FacebookA díjat Dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek alapította 2001-ben a Kalocsai Érsekség 1000 éves fennállása alkalmából Kunszt József (1790-1866) egykori kalocsai érsek emlékére, aki az oktatás és a tudomány bőkezű mevénása volt. A díjat minden évben Kunszt József kinevezésének évfordulóján, május 15-én, vagy e dátumhoz közeli napon három (háromévente négy, ill. öt) pedagógus kaphatja meg. Egy (2014-től kettő) fő a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában működő alapfokú katolikus oktatási-nevelési intézményekből, 2014-től háromévente további egy fő a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában működő középfokú katolikus oktatási-nevelési intézményekből, továbbá évente egy fő a Főegyházmegye területén működő szerzetesi fenntartású iskolákból és egy fő a Kalocsa Városában működő iskolákból.

A díj odaítélésének feltételei: 

• a tanításban eltöltött legkevesebb 10 esztendő,
• kiváló szakmai felkészültség, hivatástudat,
• gyermekszeretet,
• eredményes tanítás és nevelés,
• kollegiális kapcsolat a pedagógustársakkal,
• egyházi és szerzetesi iskolákban a tanító részéről elkötelezett keresztény élet, állami fenntartású iskolában példás magánélet.


Forrás: Filvig Géza / Facebook

 

Erről is tudnia kell