Bejelentették az Európai Unió számára a Paksi Atomerőmű üzemidejének további meghosszabbítását

december 05 2023
Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. sajtóközleménye
„Az Euratom előírásainak megfelelően októberben megtörtént a Paksi Atomerőmű további üzemidőhosszabbítása megkezdésének bejelentése az Európai Unió felé, ezzel pedig kezdetét veszi az a nagyjából egy évtizedes folyamat, amelynek eredményeként újabb 20 évvel hosszabbodhat majd meg az üzemelési engedélyünk” – tájékoztatott Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a mai sajtóeseményen.
 
Magyarország villamosenergia-ellátásbiztonsága, a nemzetközi kitettség csökkentése mindig is rendkívüli fontosságú volt az energiapolitika számára, az elmúlt években kialakult helyzet pedig még tovább erősítette annak szükségességét, hogy hazánk folyamatosan, nagy mennyiségben, fenntartható módon termelni képes alaperőművekkel rendelkezzen.
 
A Paksi Atomerőmű az elmúlt 4 évtized során bebizonyította, hogy nem csupán a gazdaságos áramtermelés legfontosabb eszköze, hanem nélkülözhetetlen szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben is, hiszen eddigi működésével összesen közel 250 millió tonna széndioxid-kibocsátást akadályozott meg.
A Paksi Atomerőmű termelése teljes mértékben fedezi a hazai háztartások áramfogyasztását, és emellett még az építőipar, a mezőgazdaság, a szállítás, posta, távközlés, valamint szállás- és vendéglátóhelyek teljes igényét is kielégíti: a bruttó hazai fogyasztás egyharmada múlik a létesítmény működésén.
 
„Ez az erőmű már nem ugyanaz, mint amelyik 4 évtizeddel ezelőtt megkezdte a működését: a folyamatos fejlesztéseknek, felújításoknak, biztonságnövelő intézkedéseknek – és nem utolsó sorban az itt dolgozó, felelősségteljes, rendkívüli tudással és tapasztalattal rendelkező, elkötelezett szakembergárdának – köszönhetően ez az erőmű ma már egy generációval fejlettebb, mint az elindulásakor volt. Az üzemidőhosszabbítás folyamata során ugyanakkor minden egyes berendezésünket, rendszerünket megvizsgáljuk, értékeljük, és ha szükséges, cseréljük, mindezt természetesen a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, szigorú hatósági ellenőrzés mellett, ahogyan azt mindig is szoktuk” – mondta a vezérigazgató. Hozzátette: „A biztonság iránti maximális elkötelezettséggel és a felelős, jó gazda szemlélettel kialakított üzemeltetési és karbantartási gyakorlat eredményeként a Paksi Atomerőmű teljes mértékben alkalmas arra, hogy még további évtizedeken keresztül szolgálja Magyarországot.” 
 
Három évre növeli az üzemanyagkészlet-tartalékot a Paksi Atomerőmű
 
Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. számára törvényben előírt kétévi üzemanyagkészletet a jövő év folyamán háromévnyire növeli a társaság, jelentették be a mai paksi sajtótájékoztatón.  Az ukrajnai konfliktusból eredő bizonytalanságok csökkentése, a folyamatos termelés biztosítása, ezáltal pedig Magyarország villamosenergia-ellátásbiztonságának erősítése érdekében a társaság vezetése a meglévő készletek növelése mellett döntött, így mostanra már kb. 2,5 évre elegendő üzemanyag található a tárolóban.
 
A megváltozott geopolitikai helyzetben ugyanakkor rendkívül nagy feladatot jelentett úgy a beszerzés, mint a szállítás megszervezése is – mindezt azonban olyan sikeresen oldották meg a paksi szakemberek, hogy segítséget tudtak nyújtani másik ország atomerőműve számára is ilyen jellegű feladatok megoldásában.

Erről is tudnia kell