Önkormányzati vendéglátóhely lett a megújult hartai Panoráma Halászcsárda - A gazdaságélénkítő programban 230 milliót nyert a község

június 09 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Közel 300 millióból megújult a két év elteltével újra nyitott hartai Panoráma Halászcsárda. A beruházáshoz a nagyközség önkormányzata közel 60 millió forint saját forrást biztosított.

Harta újratelepítésének 300. évfordulója megünneplésének egyik emlékezetes eseménye, hogy az önkormányzat által megvásárolt, közvetlen Duna-parti fekvésű Panoráma Halászcsárda immár kívül-belül megújulva, a helyhatóság üzemeltetésében újra kinyitott. Az első vendégek a pünkösdi hétvégére érkező testvértelepülések delegációi voltak, május 30-tól azonban bárki látogathatja a nagy múltú vendéglátóhelyet. Dollenstein Lászlóval, Harta nagyközség polgármesterével a pályázati és önkormányzati saját forrásból megvalósuló fejlesztésről beszélgettünk.

A polgármester arról számolt be:

- Pontosan emlékszem, Hartán 2015. szeptember 9-én belekezdtünk egy olyan folyamatba, hogy a község számára megpróbáljuk visszaszerezni a Duna-partot. Sajnos településünk leghangulatosabb részén az önkormányzatnak egy talpalatnyi földje nem volt. Aki ismeri a helyet, az tudja, hogy a hídra vezető út előtti részen 16 tulajdonostól vettünk meg 1,3 hektárnyi területet, és most jön a megdöbbentő dolog, amit az ünnepségen jelenlévő helyettes államtitkár is elismeréssel fogadott: a hídon túl, azaz közvetlenül a Duna-parton 2,2 hektárt vásároltunk meg 649(!) embertől. Erre sokan azt mondták a kezdetek kezdetén, hogy ezt lehetetlen lesz végég csinálni.
Szerencsére nem nekik lett igazuk, ám innentől vált igazán érdekessé a dolog, mert ott maradt az önkormányzati tulajdonú földterületek által körbevetett Panoráma Halászcsárda, ami már 2020 nyár vége óta nem működött.
Ezt vásároltuk meg, nem titok, elég borsos áron, 95 millió forintért, majd a Kormány gazdaságélénkítő programja keretében kapott 200 millió forintból és a későbbi 30 millió forint többlettámogatásból felújítottuk, bővítettük az épületet. Aki járt nálunk, az tuja, hogy a hartai Duna-partnak van egy varázsa, ami eleve vonzza a helybélieket és a turistákat. Úgy gondoltuk, bár a vendéglátás most nehéz időket él, de ha sikerül a csárdát jól menedzselni, az a’ la carte étkeztetés mellett napi menüt kiszállítani, egy ilyen méretű településen, mint a miénk, komoly létjogosultsága van ennek az egyébiránt nem tipikusan önkormányzati üzletágnak. A kezdeti tapasztalatok szerint a várakozásunknak megfelelő forgalom és bevétel realizálódni látszik.

Mennyibe került a teljes beruházás?
Összesen 290 millió forintba, amelyből mintegy 60 millió forint volt az önkormányzati saját erő.

Milyen további terveik vannak?
Ha nem is rendszeresen, de egy-egy hétvégén, nagyobb ünnepekkor különleges gasztronómiai napokat fogunk tartani, egy – egy, a tájegységre jellemző ételre, italra felfűzve, a hagyományosan itt zajló, vagy új közösségi programokat is kihasználva. A pünkösdi hétvége, az azóta eltelt időszak vendégforgalma bíztató, reméljük, a nyári főszezon a térségből is ide vonzza majd a közúton és a Dunán érkező turistákat.

 

 

Erről is tudnia kell