Nem kacsa, börtöncsikó született Állampusztán!

Megszületett Kiskegyed, az év első „börtöncsikója” – tudtuk meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) sajtóközleményéből, amelyben ennek kapcsán az Állampusztán a fogvatartottak bevonásával végzett, az őshonos állatfajok, törzstenyészetek fenntartását szolgáló állattenyésztő tevékenységről is tájékoztatnak, és azt is megtudhattuk, hogy az itt nevelt nóniusz lovak legjobbjai hogyan kerülnek majd a Készenléti Rendőrség szolgálatába. A BvOP által portálunkhoz eljuttatott sajtóközleményt az alábbiakban változatlan formában adjuk közre:

MEGSZÜLETETT KISKEGYED, AZ ÉV ELSŐ BÖRTÖN CSIKÓJA

Az Állampusztai Kft. egyik fő tevékenységi köre az állattenyésztés. Állattartó telepein a hizlalásokon felül jelentős hangsúlyt fektetnek az őshonos állatfajok, törzstenyészetek fenntartására. A nemzeti kinccsé nyilvánított nóniusz lófajta tenyésztésében jártas társaság lovászatában a létszámbővülésre nem kellett sokat várni: idén januárban Büszke és Rosszpénz utódjaként megérkezett az idei év első csikója, Kiskegyed.

Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézettel szoros együttműködésben tevékenykedő Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. több száz elítéltet foglalkoztat, és közel tízezer hektárnyi földön gazdálkodik. A társaság szántóföldi növénytermesztés és feldolgozás mellett több száz mangalicát, valamint több ezer baromfit, juhot és nóniusz fajtájú lovat gondoz. A lovászatban több mint harminc éves tenyésztés eredményeként sikerült egy erős, hosszú hasznos élettartamú, nyugodt vérmérsékletű, bármilyen körülmények között felhasználható lótípust kialakítani. Ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek egy rendészeti munkát ellátó lónál.

A Készenléti Rendőrséggel együttműködés keretében évente többször kerül sor csikószemlére, mely során a hároméves, vagy annál idősebb herélteket nézik át, majd előszűrik őket méretük, idegrendszerük és lábszerkezetük alapján. A kiválasztott lovak egy részletes egészségügyi vizsgálaton vesznek részt, mely sikeres teljesítése után megkezdhetik a Készenléti Rendőrség dolgozói által irányított alapképzést. A januári csikószemlén három egyedet – Hadnagyot, Hajdút és Hírest választották ki.

Hadnagy, Hajdú és Híres hamarosan alapkiképzést kap rendőrségi szolgálatra


A juhászatban is megindult az ellési időszak. A húsvéti értékesítésre szánt 500 fős állomány 7 új kisbáránnyal szaporodott. A magyar merinó juhok elsősorban a gyapjútermelő képességük miatt voltak nevezetesek, viszont a gyapjú iránti csökkenő kereslet következtében előtérbe került fiatalkori hústermelő képességük.

Ötszáz fős merinói állományt szánnak húsvéti értékesítésre

 

 

Erről is tudnia kell