Kitüntetés eső, vidám hangulat a XIX. Vármegyei Polgárőr Napon Dunapataj-Szeliden – A kalocsai járásból 12-en kaptak elismerést

A tavaly Dunapataj-Bakodpusztán megtartott, minden idők legsikeresebb Országos Polgárőr Napjaként aposztrofált esemény megszervezésében érdemeket szerzett Dunapataj Nagyközség Önkormányzata a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség felkérésére ezúttal Dunapataj-Szeliden adott helyet a XIX. Vármegyei Polgárőr Napnak június 10-én, szombaton. Az eseményen a vármegye 70 polgárőr egyesületének mintegy ezer tagja mellett a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság teljes vezetése, a járási rendőrkapitányok, a katasztrófavédelem irányítói, a vármegyei közgyűlés elnöke és alelnöke is részt vett. A családiasan jó hangulatú, bográcsozással, műsorral, gyermekprogramokkal színesített, három év kihagyás után megtartott polgárőr napon több tucat elismerést adtak át a polgárőröknek és azok segítőinek. A kalocsai járásban szolgálatot teljesítők közül 12-en részesültek kitüntetésben.

Szombaton az időjárás is kegyeibe fogadta a nagyrendezvényre már 9 óra körül érkező vendégeket, akik az új Bowling Centeren át jutottak az esemény helyszínére: a járás egyetlen fedett nézőtérrel is ellátott színpadához, az azt körülölelő önkormányzati területen kulturáltan kialakított főzőhelyekhez, sátrakhoz, az ingyenes fürdési lehetőséget kínáló strandhoz.

Elsőként a házigazda település vezetője, Dusnoki Csaba, Dunapataj Nagyközség polgármestere köszöntötte a polgárőrség összetartozását erősítő és jelképező esemény vendégeit, és vármegye polgárőreit. A településvezető beszédében rámutatott:

A polgárőr nap a vármegyei polgárőrség sikereinek ünnepe. Alkalom, amikor a kiszámíthatatlan, migrációtól és háborútól sújtott világban megállhatnak a polgárőrök és értékelhetik eredményeiket, új célokat fogalmazhatnak meg.”


A polgármester külön köszöntötte az ifjú polgárőröket és az újonnan alakult egyesület tagjait, akiket a jövő letéteményeseinek nevezett. A továbbiakban méltatta a polgárőrség munkáját, melynek a rendészeti szervekkel együttműködve fontos szerepe van a közrend és a közbiztonság biztonság fenntartásában.

A polgárőrségnek is nagy szerepe van abban, hogy rendben élünk településeinken és a vármegyében. A hozzánk érkező turisták visszajelzései alapján is elmondhatom, hogy biztonságban érzik magukat nálunk”– méltatta mások mellett ezekkel a szavakkal a polgárőrséget Dusnoki Csaba. 


Forrás: Zsiga Ferenc


Dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke beszédében felidézte az előző, a vármegyében rendezett polgárőr eseményeket, közük a tavalyi, szintén Dunapatajon, de akkor Bakodpusztán megtartott Országos Polgárőr Napot, ami szerinte a legjobb volt az országos rendezvények történetében.

Az elnök kiemelte: az elmúlt év rendkívül sikeres, egyben nehézségekkel terhelt volt a polgárőrök életében. 

Olyan szolgálati típusokat láttunk el, amire nem számítottunk. Ilyen volt a Covid és a határvédelem jelentette kihívás, melyek során a vármegye polgárőrei kiválóan helytálltak. Kimagasló módon tavaly 1,1 millió szolgálati órát teljesítettek polgárőreink, ami személyenként kiemelkedő 227 órát jelent” – mondta Fekecs Dénes, és megköszönte az áldozatos munkát. Mint rámutatott, a nehéz helyzet ellenére is több támogatást, 1,35 milliárd forintot tervezett be a kormány a polgárőrség támogatására a jövő évi költségvetésben, mellyel a működés alapvető feltételei továbbra is biztosítottak”


Forrás: Zsiga Ferenc


Dr. Gulyás Zsolt rendőr dandártábornok, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője kihangsúlyozta: a polgárőrség a rendőrség stratégiai partnere, majd köszönetet mondott azért, hogy a polgárőrök azt áldozzák fel a közösség szolgálatára, ami a legdrágább: az idejüket. Mint fogalmazott, kinevezése után törekedett arra, hogy a rendőrség és a polgárőrség több közös szolgálatot szervezzen, ami sikeresen megvalósult.
Hozzátette: jelenleg a megújulás időszakát élik, ennek keretében kiemelt figyelmet fordítanak a bűnmegelőzés és a balesetmegelőzés szakterületekre, melyhez sok segítséget kapnak a polgárőrségtől. A főkapitány emlékeztetett, hogy a közelmúltban megalakult a Bács-Kiskun Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács, melynek felkérésére Fekecs Dénes elnök is a tagja.

Közös cél, hogy együttes erővel tovább javítsuk a vármegye közbiztonságát."– mondta a főkapitány.


Font Sándor országgyűlési képviselő a polgárőrség fontosságát hangsúlyozva rámutatott: a polgárőrök azok, akik az adott településen a legnagyobb személy- és helyismerettel rendelkeznek, ezért is pótolhatatlanok a közbiztonság fenntartásában, a bűnüldöző munka sikerében. Mint fogalmazott, rendkívül szerény körülményekből építkezett a polgárőrség a kezdetekben és lett azzá, ami ma: jól szervezett, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő és legpatinásabb szervezete. 


Forrás: Zsiga Ferenc


A képviselő szólt arról is, hogy hamarosan rendkívül feszes, a háborús veszélyhelyzetre figyelemmel megalkotott jövő évi központi költségvetés tárgyalását kezdi meg az Országgyűlés. Ennek ellenére a polgárőrség mintegy 10 százalékos többlet támogatását javasolják, hiszen a forrásokat biztosítani szükséges a nemzet és a családok védelme érdekében. A költségvetés ezen fejezetét jó szívvel szavazza meg – ígérte a képviselő.

A beszédek elhangzását követően Fekecs Dénes és Gulyás Zsolt rendőr dandártábornok elismeréseket adott át, a hároméves kimaradásra figyelemmel a szokásosnál is nagyobb számban.

Polgárőr érdemkeresztet és kiváló polgárőr kitüntetés kapott számos polgárőr, illetve a rendőrség több munkatársát részesítette elismerésben a polgárőrség.

Polgárőr Érdemkereszt arany fokozat

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki Szabadi Istvánnét, a Bátyai Polgárőrség elnökét és Fodor Mihályt, a Szabadszállási Polgárőr Egyesület elnökét.
Bóbis Attila rendőr alezredest, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetőjét a polgárőr mozgalom támogatása elismeréseként.

Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozat

A polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként a Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozatával tüntették ki Majer Zoltánt, a Kisszállási Polgárőr Egyesület elnökhelyettesét.
Babák Péter rendőr alezredest, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központ vezetőjét és Váróczi-Bakos Rita címzetes rendőr őrnagyot, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Bűnmegelőzési Osztály megbízott osztályvezetőjét.

Polgárőr Érdemkereszt bronz fokozat

A polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként a Polgárőr Érdemkereszt bronz fokozatával tüntették ki Hirmann Józsefet, a Kunbaracsi Polgárőrség tagját. Farkas Attila rendőr főtörzszászlóst, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Közlekedésrendészeti Osztály, balesethelyszínelő és balesetmegelőzési előadóját, és Nyul Krisztián rendőr főtörzszászlóst, a Kalocsai Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály, Dunapataji KMB csoport vezetőjét.

Dr. Gulyás Zsolt rendőr dandártábornok kilenc olyan polgárőrt részesített elismerésben, akik a rendőrség és a polgárőrség közötti együttműködésben kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

A Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Fekecs Dénes Kiváló Polgárőr jelvény elismerésben részesítette a kalocsai és a kiskőrösi járásból Dostyicza Ferencet, a Hajósi Polgárőr Egyesület tagját, Ifj. Vörös Tibort, a Kalocsai Polgárőr Egyesület tagját, Csatai Róbertet, Szauter Zoltánt, a Miskei Polgárőr Egyesület tagjait, Szakács Jánost, Szabó Tibort, a Páhi Önkéntes Polgárőr Egyesület tagjait, Romsics Vincét, a Polgárőr Egyesület Szakmár tagját Végi Lajost, Molnár Józsefet, a Solti Polgárőr Egyesület tagjait, Takácsné Aranyi Ilonát, az Újteleki Polgárőr Egyesület tagját, Ulbert Pálnét és Kovács Árpádot, a Vagyon és Életvédelmi Polgárőr Egyesület Dunapataj tagjait.

Az ünnepélyes kitüntetés átadás az Újszelek Polgárőr Egyesület polgárőr igazolványainak ünnepélyes átadásával zárult, majd a nap hátralévő részében a szabadidős programoké volt a főszerep.

Erről is tudnia kell