Hajós város különös erejű hármas évfordulót ünnepelt szombaton – Háromszáznál többen öltöttek sváb viseletet

„Különösen értékes az a közösség, amely itt létezik, amely ápolja a hagyományokat, továbbadja a sváb, a német nyelvet, a kultúrkincset. Ha táncról, zenéről beszélünk, lehetne mondani, hogy nem a legfontosabb az életben. De azt is lehetne mondani, hogy tánc és zene nélkül lehet élni, csak nem érdemes. Ezt a hajósiak is tudják, mert tudnak sokat dolgozni, de tudnak együtt ünnepelni, táncolni, mulatni, s ez igaz a testvérvárosban élő hirrlingeniekre is” – köszöntötte ezekkel a szavakkal Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Szövetségének elnöke július 1-jén, a Hajósi Népviselet és Tánc Napján a születésének 60. évfordulóját ünneplő, 1963-ban alakult Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület tagjait, és a több száz fős közönséget. Az ünnepségen megemlékeztek arról, hogy 50 éve emelkedett hivatalos rangra Hajós és a németországi Hirrlingen partnerkapcsolata, valamint hogy idén érkezett el Hajós újratelepülésének 300 éves évfordulója. A hármas ünnep kiegészült még azzal, hogy a több mint 300 sváb viseletbe öltözött és a közönség ováció és vastaps kíséretében köszöntötte a 90 éves Czifra Jánosné Márta nénit, aki a hajósi német tánccsoportot évtizedekig vezette és alapította.

Az idei július 1-je bizonyosan Hajós város történetének aranylapjait gyarapítja. Ritka alkalom, hogy egy napon három neves évfordulót ünnepelhetnek az őseikre, múltjukra büszke és azt hűen ápoló hajósiak. A példásan rendben tartott város ezúttal még inkább a szebbik arcát mutatta, szinte az utolsó fűszál is vigyázzban állt az utak mentén és a virágokkal borított parkokban. Vendégként különösen jól eső érzés volt látni azt a rengeteg lokálpatriótát, akik a kiscsoportos óvodásoktól a tizenévestől az ötvenes éveikben járó táncosokon, zenészeken át a nyugdíjasokig népviseletet öltve demonstrálták a német nemzetiséghez, az egy városhoz való tartozásukat, élték meg ennek talán semmi máshoz nem hasonlítható élményét. 


Forrás: Zsiga Ferenc


Ugyan a németül Hajoscher Tracht- und Tanztag hosszú évek óta kiemelt eseménye a város kulturális életének, az idei ünnep mégis merőben más volt mint a többi, a hármas évforduló miatt.

Az ennek jegyében rendezett műsorfolyam 17 órakor a Tájháznál kezdődött, onnan indult a táncosok és a sváb viseletbe öltözöttek bő fél órás felvonulása és menettánca.A sváb lakodalmat bemutató menet egy-egy fontosabb kereszteződésnél megállt, és ott egy nagyot táncolt, mígnem a katolikus templomba bevonulva a tánccsoport, az egyesület tagjai Kosik János plébánostól magyar és német nyelven áldást kaptak.Innen az ünneplők a közeli Barokk Kastélyhoz vonultak, ahol elsőként Szabó Zsolt, az egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Manz József, a Bács-Kiskun Vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének elnöke mondott beszédet. Az ünneplőknek Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Szövetsége elnöke, majd a partnertelepülés Hirrlingen újonnan megválasztott polgármestere köszöntő levelét olvasták fel magyar és német nyelven. Az emelkedett hangvételű beszédekből kiderült, hogy Magyarország legrégebbi magyar-német testvérvárosi kapcsolata a fél évszázadot megélt Hajós-Hirrlingen-i.

A köszöntők elhangzása után a jubileumokhoz köthető elismeréseket adtak át. A kitüntetettek nevét - a neves évfordulóknak ezzel is emléket állítva –az elismerések átadásának sorrendjében leírjuk.

A tánccsoportokkal végzett munka elismeréseként a 90 éves Czifra Jánosné Márta néni, Farkas István és Farkas Istvánné, Alföldi Albert és Alföldi Albertné, Balázs Péter és Balázs Péterné, Mayer Edina, Leirer Edit, Tóth Bertalan, Bohner Ferencné, Scheibl Lászlóné, Ruffné Stadler Jusztina, Mangáné Beck Mónika vett át oklevél elismerést.


Forrás: Zsiga Ferenc


A zenészek: Czik István, Huber Ferenc, Haibl Bence, Schőn Ferenc, Huber István, Bicsérdy László munkáját szintén emléklappal ismerték el. A Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar a rendezvények sikeréért végzett kemény munkájáért, Dicsa Ferencné az emléket állító képek gyűjtéséért, Kosik János plébános az áldásért kapott emléklapot, illetve a férfiak bor, a hölgyek virág ajándékot.

Az esemény végén a hajósiak és a hirrlingeni delegáció vezetője kölcsönösen megajándékozták egymást, az 50 éves évfordulónak képzőművészeti alkotásokkal is emléket állítva. A kastélyban az ünnepséget a Hajósi Hagyományőrző Énekkar műsora, majd a közös fotó készítése zárta. 


Forrás: Zsiga Ferenc

A kastély foglalkoztató termében bárki ingyenesen megtekinthette az évfordulókhoz köthető fotókiállítást, amelyet Dicsa Ferencné gyűjteményéből állítottak össze.

A kastélyból 18:30 órakor sétált át a tömeg a szomszédos sportpályára, ahol a nagy számú, a teret teljesen kitöltő közönséget fedett színpad és a nagysátor várta. Elsőként a Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar, majd a hajósi gyermektánccsoport és a Harmonikás fiúk léptek színpadra. Ezt követte a hajósi és a hirrlingeni táncsoport közös és szóló fellépése, bemutatva a hagyományos sváb lakodalom egyes részleteit. Ez utóbbi különlegessége, hogy a vőlegény a hajósi, a menyasszony a hirrlingeni tánccsoport tagja, az esküvőre mindketten saját népviseletüket öltötték magukra, a násznép gerincét pedig a két tánccsoport adta. A műsor utáni bál közönségének a Sextett zenekar húzta a talpalávalót. 

Erről is tudnia kell