Három hét csúszással indult Szeliden a nyári szezon - A vendéglátók hosszú őszben bíznak

július 12 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
Július mögöttünk lévő második hétvégéje iskolapéldáját adta annak, milyen, amikor a nehézkesen, döcögve induló nyári szezon a berobbanó kánikulának köszönhetően egyszer csak megfordítja a trendet; egyik napról a másikra hűsölni, fürödni vágyók százai lepik el az előtte gyéren látogatott Szelidi tavi strandokat és az üdülőfalut. A sikeres péntek, szombat, kisebb mértékben vasárnap ellenére a vendéglátósoknak van mit behozni. A vállalkozók a július 6-án tett szelidi körutunk alkalmával még erősen hiányolták a közvélekedés szerint az iskola végével, június 15-el induló nyári szezon vendégeit. Ha ezt vesszük kiinduló pontnak, akkor az idei nyári idény három hét csúszásban és az ezzel járó bevételkiesésben van. A vendéglátók hosszú őszben és az élelmiszer árak legalább stagnálásában bíznak.

A Szelidi-tónál július 6-án tett látogatásunk alkalmával Váradi Gyula, a Szittyó tér emblematikus vállalkozója, aki a kisboltok üzemeltetése mellett szálláshely kiadással is foglalkozik elmondta:

Én vállalkozóként nem csak az idényjellegű szelidi kereskedelemben, szálláshely kiadásban vagyok jelen, hanem mezőgazdasággal is foglalkozom. Ez utóbbinál már értek családosok. Annak ellenére, hogy tavasszal beharangozták, idén a búza, kukorica, napraforgó, minden egyéb termény esetében nagyon jó termés és ár várható, most ezzel szemben eddig a repcéből, árpából, a búzából elég gyenge termést takarítottunk be. Ezt tudnám ráhúzni a nyári szezon eddigi vendéglátására és a szálláshely kiadásra is. Szerintem a párhuzam azért is megállja a helyét, mert azt tapasztaljuk, hogy az emberek nem igazán jönnek. Természetesen nem Szeliddel van a baj, ahová kivilágított, kitűnő minőségű kerékpárút vezet. Az autózás is gondtalan, a körforgalomtól végig kitűnő úton gurulhatunk. Aki nem feltétlenül a Szittyótér nyüzsgésére vágyik, az a tó szemben lévő partján fekvő Bodzás és Húsfoka üdülőterületre is kitűnő, szintén megújult aszfaltúton juthat. Áldás a tó a horgászoknak is, akiknek az idei szezonban igencsak nincs okuk panaszra, partról, stégről vagy csónakból egyaránt eredményesek. A vízminőség is kifogástalan; hogy egy kicsit barnább a víz színe, az a szakemberek szerint az esőzések miatti magasabb jódtartalom miatt van. Szelid - nyugodtan mondhatom, az új vízparti játszóterek, vízi csúszdák, a kulturált környezet miatt vált a kisgyermekeket nevelő családok kedvelt üdülő - és kirándulóhelyévé. Itt ingyenes parkolás mellett még mindig alacsonyak a strandbelépő árak, és már egész évben nyitva tartó négycsillagos szálláshely is van, mi több, az önkormányzati beruházásban megvalósult Sportcentrum, a Bowling Center szintén szezontól függetlenül működik. Tehát Szeliden a hagyományos mellett a minőségi vendéglátás is nagyot ugrott előre, nem beszélve a közterületek példás karbantartásáról, rendezettségéről és tisztaságáról.” összegezte a nyár eddig eltelt részét a vállalkozó, hozzátéve:

Ha mindez így van, márpedig bárki megtapasztalhatja, hogy így van, akkor mégis mi lehet a baj, hogy a vendégek - leszámítva azokat a vendégköröket, akik évtizedek óta kitartanak, és a látogatók úgy 60 - 70 százalékát teszik ki - egyelőre elmaradnak? Ezt a kérdést egyre többen tesszük fel magunknak, amire a választ is megpróbáljuk megadni. Szerintünk az okokat nem magunkban, hanem máshol kell keresni."


A rendkívül hektikus, esőkkel, viharokkal telt június és július eleje, a kiszámíthatatlan időjárás, és persze a jelenlegi árak mellett – bármennyire is próbáljuk alacsonyan tartani azokat – sokan meggondolják, hogy elinduljanak-e otthonról mondjuk két-három gyerekkel, nagymamával, nagypapával. Nálam nagyon sok üzletkötő, áruszállító megfordul, és azt mondja: országosan is hasonló a helyzet. Most ment el a sándorfalvai jégkrémes, aki országosan 4-5 ezer üzletbe szállít. Nála a tavalyi év hasonló időszakához képest 70 százalékos az értékesítés. Körülbelül ezt látom én is itt nálunk. Tehát a probléma összetett, de úgy gondolom, hogy egy hosszú ősz még javíthat a helyzeten, kicsit a nagyobb bevételek irányába tolhatja el a szezont, aminek azért még a közepén sem járunk.”– mondta június 6-án, csütörtökön Váradi Gyula.


A július 7-9-ig tartó hétvégén azonban berobbant az igazi strandidő, a nyári kánikula, ezért hétfőn újra megkérdeztük Váradi Gyulát: akkor most mit tapasztaltak?

A vállalkozó a hangjában érezhető elégedettséggel mondta:

ha ilyen marad az idő, javíthatunk a lemaradáson, most pénteken, szombaton szinte rekordokat döntögetett a látogatók száma, és a szálláshelyfoglalások is egykettőre megszaporodtak."

Erről is tudnia kell