Rekord eredménnyel zárult a háromnapos, országos non-stop horgászverseny Szeliden – 72 óra alatt 8,2 mázsa pontyot fogott a győztes csapat

április 20 2023
Április 19-én, szerdán 13 órakor hivatalosan is véget ért a háromnapos, immár harmadik alkalommal megrendezett szelidi Bán István Országos Non-stop Horgászverseny, amelyen minden idők legnagyobb összsúlyú fogását regisztrálták a szervezők. A szelidi horgászversenyeken rendre az első helyet kiérdemlő kiskunhalasi Venezia Bt. háromfős csapata ezúttal 244 darab, összesen 821,27 kilogramm pontyot és amurt fogott 72 óra alatt. Teljesítményüket jól érzékelteti, hogy a második helyezett M. Baits Team 325,25, a harmadik helyen végzett Carp Hunter Team 285,46 kiló uszonyost emelt partra. Gyorsan tegyük hozzá, a halakat a hivatalos mérlegelés, a nagyobbakat chipelés után azonnal visszaengedték a tóba.

A vasárnaptól szerdáig tartó viszontagságos időjárás igencsak próbára tette a non-stop halfogó bajnokságban résztvevő horgászokat, akik ugyan megfáradtan, de derűsen érkeztek az eredményhirdetésre.
A záróeseményt Györgye László főszervező nyitotta meg, aki elismerését fejezte ki az 1003 darab, 2518 kilogramm összsúlyban eredményes horgászoknak. Mint elhangzott, 5 kiló felett 41 darab halat fogtak ki, a legnagyobb amur 3,9, a legnagyobb ponty 12,57 kilós volt. A teljes összsúly már önmagában is egyedülálló eredmény a szelidi horgászversenyek történetében, az pedig végképp, hogy a győztes csapat 821,27 kilogrammal zárta a versenyt. Ehhez a rendkívüli eredményhez nagyban hozzájárult, hogy az M. Baits cég, a Dunapataji Horgászegyesület, cégek és magánszemélyek által támogatott verseny minél nagyobb sikere érdekében az elmúlt napokban373 kiló összsúlyban 6-12 kilogrammos pontyokat, ezen felül több mint 11 millió forint értékben különböző halakat telepítettek az uszonyosokban egyébként is gazdag tóba. A verseny elérte célját, a horgászélményen túl immár számokkal alátámasztva bizonyítja, hogy a Szelidi-tó méltó a horgásztársadalom körében mind elismertebb hírnevére.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc


Dusnoki Csaba polgármester elismerését fejezte ki a résztvevőknek, akik az elmúlt közel 80 órában éjt nappallá téve, a szeszélyes és hideg tavaszi időjárást ellenére valamennyien, hölgyek és urak egyaránt töretlenül kitartottak, az állóképességüket tekintve is jelesre vizsgáztak. Külön megköszönte, hogy nem csak a horgászatot, hanem a Szelidi tavat is szeretik, és jó hírét viszik az itteni természet közeli környezetnek és az üdülőfalunak.

A versenybe benevező horgászok a részvételi díjak befizetésével maguk is hozzájárulnak ahhoz, hogy még több hal kerüljön a tóba.”– mondta a településvezető, aki végezetül megköszönte Györgye Lászlónak és csapatának, hogy az immár országos hírű versenyt ezúttal is sikeresen és példásan lebonyolította.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc


A polgármester felidézte, hogy úgy 20 éve harcsafogó bajnokságokkal indult a szelidi halfogó versenyek sora, és arra tett javaslatot, hogy ne csak a szelíd, hanem a rabló halak fogására is szervezzenek versenyt, már amennyiben ezt indokoltnak tartják.

A versenyzőkkel beszélgetve megtudtuk, a vasárnap ótafolyamatosan romló időjárás, a betörő hidegfront, a hektikus, esős idő következtében szinte végig, teljesen megérdemelten a legprofibb csapatok jelentek meg az élmezőnyben, amelyet az utolsó 12 órát leszámítva végig nyomon követhettek az erre az alkalomra nyitott internetes felületen. Ugyan a számok azt mutatják, hogy az északi és a déli parton kijelölt horgászhelyeken ezúttal az üdülőfalu felöli oldalon pecázók voltak sikeresebbek, de azért a tó északi partja (Húsfoka, Bodzás) is szépen adta a halakat, fenntartva a horgászok éjjel-nappal lankadatlan éberségét.

A mérlegelésnél készült fotókat látva néha maguk is elképedtek, milyen gyönyörű és egészséges halakat rejt a Szelidi-tó, és most még csak a versenykiírásban szereplő pontyokat és amurokat látták, a kapitális harcsákat, süllőket és csukákat nem.

Az eredményhirdetés alkalmával a csapatok nő tagjait, a legidősebb horgászt, a legfiatalabb horgászokat külön köszöntötték, és velük együtt a legvidámabb két együttest is megjutalmazták.

Bizonyosan mindenki megérdemelné, hogy egy ilyen embert, horgászt próbáló verseny résztvevőjeként kiírva is olvassa a nevét, de most a 25 csapat és a rengeteg díj miatt a felvezetőben ismertetett együttesek megnevezésére hagyatkoztuk, a teljes lista a Szelidi versenyek honlapon olvasható, és a legszebb példányok fotói is ott láthatók.

Annyit mindenképpen érdemes még elmondani, hogy
valamennyi résztvevőt oklevéllel, éremmel, a győzteseket kupával, Szelidi-tavi éves és időszakos horgászengedéllyel jutalmazták.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc


Mielőtt a jó hangulatú, csoportkép készítésével záruló horgászverseny megfáradt pecásai hazatértek, a szervezők jóvoltából egy nagyon finom dunapataji pincepörköltet fogyasztottak el.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga FerencZsiga Ferenc

Erről is tudnia kell