„Az elsők közt van a magyar kultúra”

február 09 2023
Szerző
Kalocsai Néplap
Kiállítás-megnyitó a magyar kultúra napján.

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc – idén éppen 200 éve – ezen a napon fejezte be a Himnusz tisztázatát. Az ünnepnapon, vasárnap délután négy órakor nyitották meg azt az immár hagyományos kiállítást a Tomori Pál Könyvtár udvarán, amelyen a Kalocsa környéki képzőművészek képei mellett ezúttal a Dunatáj Fotókör friss termését is bemutatják. Köszöntőt mondott és fagotton közreműködött: Lakatos György fagottművész, Kalocsa város díszpolgára. A kiállítást megnyitotta: Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője. A művészettörténész felhívta a figyelmet a kiállított művek tematikai és technikai sokféleségére és ezek mellett igényes kivitelezésükre, ugyanakkor a befogadó oldalra is kitért, mondván: a kiállítás lehetővé teszi a néző számára, hogy a sokféle asszociációk hálózatával sajátos, egyedi összefüggésrendszerbe helyezze a látottakat. A művészettörténész a Dunatáj Fotókör kiállításával kapcsolatban kiemelte: a művek tematikai sokféleségében a közös nevezőt a esztétikai igényesség és a technikai professzionalizmus adja.

A fagottján több rövid darabot előadó Lakatos György köszöntőjében azokat a szellemi nagyságokat idézte meg, akiktől tanítványként, művésztársként, barátként neki magának is módja volt megába szívni e kultúrát, s akiknek felsorolása is meghaladná e cikk kereteit. Ugyanakkor figyelmeztetett a mai generáció feladatára és felelősségére:

– Vajon a magyar kultúra most is olyan erős, mint amilyen negyven éve volt? Van elég figyelem a magyar kultúrára? Vagy átadjuk mi a gyermekeinknek, növendékeinknek megfelelően azt, amit kaptunk, amit tanultunk? Van feladatunk? Hát, szerintem van! – mondta Lakatos György, akinek világszerte sok országban szerzett tapasztalatai szerint, amint fogalmazott, „Egészen biztos, hogy az elsők között van a magyar kultúra.”

Erről is tudnia kell