Új talapzaton, régi helyén az érsekkerti fésülködő nő

szeptember 30 2023
Szerző
Illés György
Két hétig ütötte a szemét a hiány annak, aki az Érsekkertben a Fésülködő nő szobrának hűlt helyére nézett: a felállítása óta eltelt 58 év kikezdte a szobor talapzatát, amelyet a Vagyonhasznosítási Kft. munkatársai újjáépítettek, majd szeptember 22-én az alkotást az eredeti helyszínen visszahelyezték a megújult posztamensre.

A szobor a második világháború előtt is elismert művész, a Kossuth-díjas Mikus Sándor alkotása, aki érdemei alapján 1945 után is nagy karriert futott be. 1949-től 1975-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskola tanára, 1958 és 1961 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola elnöke volt.

Leghíresebb munkája volt a sztálini diktatúra jelképévé vált, 1956. október 23-án a forradalmárok által ledöntött Sztálin-szobor, amelyre pályázati úton nyert megbízást.

A másik, talán legismertebb alkotása a Szoptató anya, amelyet 1960. évi velencei biennálén is bemutattak, de számos köztéri alkotása díszít magyar városokat, sőt, a Magyar Nemzeti Galéria, a debreceni Déri Múzeum és a Fővárosi Képtár mellett Moszkvában, Bécsben, Angliában, Mexikóban őrzik alkotásait.
Érdekesség, hogy

A KALOCSÁN LÁTHATÓ SZOBRA MINTÁJÁUL SZOLGÁLÓ, AZONOS CÍMŰ KISPLASZTIKÁJA 1939-BEN A NEW YORK-I VILÁGKIÁLLÍTÁSON IS SZEREPELT.

A felnagyított, bronzba öntött változatot 1965. március 8-án állították föl az Érsekkertben, az akkori városi tanács végrehajtó bizottságának döntése nyomán.

Forrás: KALOhírek

 

Erről is tudnia kell