Átfogó tájékoztatást kapott a TEIT delegációja

december 12 2023
Az aktuális és közeljövőben várható munkálatokról és a Paks II. projekthez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésről kaptak tájékoztatást ismét a környező települések vezetői. A TEIT polgármesterek ezúttal személyesen jártak az építési területen.

Az új blokkok építésével kapcsolatos munkák előrehaladásáról rendszeresen tájékoztatást kap a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás. A TEIT térség polgármesterei a napokban személyesen jártak az építései területen, s nézték meg, hogy halad a területelőkészítés. Jákli Gergely elnök-vezérigazgató átfogó képet adott számukra a projekt helyzetéről kiemelve, hogy arra koncentrálnak, hogy a két új blokk mielőbb megépüljön, s megkezdje a termelést. Hangsúlyozta, hogy ez kulcsfontosságú a térség jövője szempontjából. Kitért arra, hogy a Paks II. Atomerőmű nemzetközi együttműködésben épül meg, abban számos nyugati beszállító részvételével. Mint mondta, nem azonosítottak olyan kockázatot, amely ne lenne kezelhető.

A kapcsolódó térségfejlesztési feladatokra térve elmondta, hogy az orosz fővállalkozó legalább kilencezer fizikai munkás foglalkoztatásával számol. A cél, hogy számukra a leggyorsabban készüljön el a szükséges szálláshely. A terv az, hogy ezt a 6-os út, a Duna és az építési terület között alakítják ki. Működése szigetszerű lesz, azaz a területen lesznek üzletek, szolgáltatások, ügyintézési és kikapcsolódási lehetőség. Jákli Gergely azt mondta, hogy az orosz fővállalkozó tájékoztatása szerint várható még mintegy ezer magasabban kvalifikált orosz szakember érkezése családostól. 

Arra készülünk, hogy ők Pakson vagy a környező településeken találnak majd otthonra – ezt már Szabó Péter Paks polgármestere mondta, aki arra is kitért, hogy Paks városának az a feladata egyebek mellett, hogy számukra lakhatási és ellátási lehetőséget biztosítsanak, de önkormányzati feladat például az építési szabályzat módosítása is. 


A stratégiai kérdések után a területen jelenleg folyó és rövidesen induló munkálatok kerültek fókuszba. Kiss László Gábor programigazgató részletesen beszélt a talajszilárdítás technológiájáról, amit a helyszínen is megnéztek a településvezetők. Elmondta, hogy a következő hónapokban ezzel a tevékenységgel párhuzamosan a felvonulási területen is megsokasodnak a feladatok, sorra készülnek majd a különféle üzemek, csarnokok és az ezekhez szükséges infrastruktúra.

A TEIT delegáció nevében dr. Filvig Géza elnök köszönte meg a beszámolót. Hangsúlyozta, hogy a társulás több mint harminc éve veszi ki részét az atomenergetikával kapcsolatos lakossági tájékoztatásban, s keresi az együttműködés lehetőségeit a Paks II. projekt kapcsán is. Hozzátette, mindenki tisztában van azzal, hogy az új blokkok építése és a meglévők üzemidejének további meghosszabbítása az ország energiaellátása érdekében elengedhetetlen.
* Támogatott tartalom

 

Erről is tudnia kell