Harmincnégy főzőhelyen rotyogott a finom hartai halászlé szombaton – Harta újabb, százakat vonzó nagyrendezvénnyel rukkolt ki

A pénteki tikkasztó hőség, majd az áramkimaradásokkal járó rettenetes vihar, felhőszakadás után a szombati időjárás kegyeibe fogadta a III. Hartai Halászléfőző Versenyt, amelynek immár az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Duna-part adott helyet. Az újratelepítésének 300. évfordulóját ünneplő nagyközség újabb százakat vonzó rendezvényére ezúttal a környező településekről, de még Paksról, Madocsáról is érkeztek főzőcsapatok, hogy a Duna menti halászléfőzés fortélyait kamatoztatva induljanak a népes és erős mezőnyben. Ennek ellenére nem a versengésé volt a főszerep, sokkal inkább a barátsághoz, az egy településhez tartozás semmihez nem fogható élményéhez volt köthető a végig jó és családias hangulatú rendezvény.

A több száz négyzetmétert lefedő nagysátrat a szabadszállási önkormányzat adta kölcsön, a nagy fedett színpad felállításához, a hangosításhoz az önkormányzat nyújtott segítséget a főszervezőknek, a hartai Duna-parton található két vendéglátóhelynek.

A főzőhelyek kialakítása után a csapatok és segítőik 15 órakor gyújtottak a bográcsok alá, a legtöbben fával tüzeltek. A zömmel pontyból, kisebb számban vegyes halból készült autentikus Duna menti halászlé mellett a halászlé szegedi változatának is volt létjogosultsága, ami abban is megmutatkozott, hogy az utóbbi elkészítéséhez több időre volt szükség.

Ennek ellenére a Mari János mesterszakács elnök, Hargitai György nemzetközi gasztronómiai újságíró és séf, Kaiber Tamás, a Gundl iskola séf tanulója, Leitert Zoltán és Leitheiser Henrikné alkotta zsűri már 16 órakor megkóstolhatta az anonim módon elsőként leadott mintákat, amelyek aztán később is szebbnél szebb tálalás mellett érkeztek. Az értékelés előtt Mari Jánost a tapasztalatairól kérdeztük.Csak hogy meg ne feledkezzünk róla, a halászlé semmi máshoz nem hasonlítható finom illata olyannyira belengte a Duna-partot és környékét, hogy még az Eurovelo6 kerékpárúton tekerők közül is többen lekanyarodtak egy kis szórakozásra, pihenőre. A vendégek egy része Dunaföldvár és Paks irányából csónakokkal, motorcsónakokkal érkezett. Az alkalomra többen horgászbotot hoztak, hogy míg pecáznak, a család kisebb-nagyobb tagjai falatozzanak, élvezzék a színpadon zajló műsorfolyamot, amelyben délután a népzenéé, a népdalé volt főszerep. Fellépett a Vecsési Népdalkör, Bányai Márton magyar nóta énekes, a prózát Lehoczky Imre hartai versmondó és unokája, Lehoczky Balázs képviselte.

A 19 órai eredményhirdetéskor aztán az is kiderült: az első helyezett az a hartai Feith Ádám- Benke Csaba alkotta páros lett, akik tavaly is elnyerték a vándorkupát, így azt idén is ők vihették haza. A második helyezést a madocsai Szabó Edvin, a harmadikat a bajai Ikotity József szerezte meg. Különdíjban többen részesültek: oklevelet vettek át a legszebb tálalást, a legszebb asztalt produkáló csapatok, és hogy a lelkesedésük ne maradjon elismerés nélkül, az 5-6. osztályos tanulókból álló Focizó halak gyerekcsapat is különdíjban részesült.


Forrás: Zsiga Ferenc


A szervezőknek, Leitheiser Gábornak (Hartai Duna-part, Sörkert), Gyüre Lászlónak(Hartai Duna-part, Gyürgencs Halsütöde), Mari Jánosnak és a zsűri többi tagjának munkáját Dollenstein László polgármester köszönte meg. 

A III. Hartai Halászléfőző Verseny az ABS Zenekar koncertjével a késő esti órákban ért véget.
Baon.hu

Erről is tudnia kell