Negyvenketten akartak hamis papírokkal kölcsönhöz jutni – kettőnek sikerült

Két esetben az igénynek helyt adtak és a kért 1,2 illetve 1,5 millió forintot folyósították a kölcsönvevőknek, akik a mai napig meg sem kezdték a kölcsönök törlesztését.

A Kecskeméti Járási Ügyészség csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt 42 kölcsönigénylővel szemben emelt vádat, akik a pozitív elbírálás érdekében hamis munkáltatói igazolásokat, valamint bankszámla kivonatokat nyújtottak be a pénzügyi vállalkozásnak, ráadásul a kölcsönök visszafizetésére sem szándékuk, sem lehetőségük nem volt.

A vád szerint a Bács-Kiskun mellett Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád vármegye településein élő vádlottak 2020 januárjában mindannyian a kölcsönök nyújtásával foglalkozó, országos lefedettségű pénzügyi intézmény - az ügy sértettje - kecskeméti hitelpontjában jelentek meg kölcsönigénylés céljából.

Úgy akartak pénzhez jutni, hogy az igényelt összeget ténylegesen nem akarták visszafizetni és arra lehetőségük sem volt. A vádlottak mindegyike 30 havi futamidőre 1 - 1,5 millió forint kölcsönhöz akart jutni.

A munkahellyel és rendszeres jövedelemmel ténylegesen nem rendelkező hitelfelvevők az ügyfél információs adatlapon valótlanul különböző cégeket jelöltek meg munkálatójukként, ahol mint takarító, targoncás, hentes vagy sövényvágó álltak alkalmazásban.

Fizetőképességük igazolása érdekében a vádlottak ráadásul ezen cégek nevében kiállított hamis munkáltatói igazolásokat nyújtottak be. Többen ezen felül a munkabér átutalásról hamis bankszámla kivonat másolatot is csatoltak, igazolandó a havi jövedelmüket vagy akár a cafeteria jóváírást.

A sértett pénzügyi vállalkozás két kivétellel a dokumentumok felülvizsgálata során felismerte a vádlottak csalárd szándékát, észlelve és kiszűrve a benyújtott hamis nyilatkozatokat. Két esetben azonban az igénynek helyt adtak és a kért 1,2 illetve 1,5 millió forintot folyósították a kölcsönvevőknek, akik a mai napig meg sem kezdték a kölcsönök törlesztését.

Az ügyészség ez utóbbi két férfit csalás bűntettével, további 40 személyt csalás bűntettének kísérletével, valamennyiüket emellett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. Ügyükben a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

Erről is tudnia kell