„Legyen béke, szabadság, és egyetértés!” – Az 1848-1849-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Kalocsán

Még ennyi év után is aktuális a márciusi ifjak üzenete: legyen béke, szabadság és egyetértés. Az ő áldozatos küzdelmükre és szabadságszeretetükre emlékeztetve tartott emelkedett hangvételű, a múlt és a jelen között párhuzamot vonó ünnepi beszédet Filvig Géza polgármester a Negyvennyolcasok terén március 15-én.

Kalocsán a hagyományoknak megfelelően az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepségek már március 14-én este megkezdődtek a Kalocsai Múzeumbarátok Körének fáklyás felvonulásával, amelyet ünnepi műsor és a ’48-as vacsora követett. Március 15-én reggel a Nagyboldogasszony főszékesegyházban a hazáért Fülöp Ernő főszékesegyházi plébános, apát, kanonok mutatott be szentmisét. Majd a városházán 9 órakor kezdődő ünnepi képviselő-testületi ülésen a városi önkormányzat legmagasabb kitüntetését, díszpolgári címet adományoztak Elekes Enikő junior Európa- és világbajnok birkózónak, Magyarország első női szumó világbajnokának. 
Ezt követően a forradalomra és szabadságharcra emlékezve 10 órai kezdettel a Negyvennyolcasok terén tartották meg Kalocsa város ünnepi megemlékezését.

A tömegeket vonzó ünnepségen az Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola diákjai színvonalas, versekkel és zeneszámokkal színesített, látványelemekben gazdag műsorral elevenítették fel a 176 évvel ezelőtti események hangulatát és történetét.

 

Erről is tudnia kell