Vármegyei polgármesteri találkozón bővítették ismereteiket a kalocsai járás településvezetői - Bács-Kiskunba már érkeznek a TOP Plusz források

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat áll a legjobban a vármegyék között az idén záruló TOP fejlesztések megvalósításában. Ezzel párhuzamosan elkezdődött a TOP Plusz program pályáztatása is, amelynek keretében több mint 100 milliárd forint érkezik Bács-Kiskunba a következő hét évben – hangzott el egyebek mellett az április 20-án kezdődő, Lakitelken, a Hungarikum Parkban rendezett kétnapos, a vármegye polgármesterei számára rendezett szakmai fórumon.

A lakiteleki Hungarikum Liget adott otthont a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata által szervezett polgármesteri találkozónak csütörtökön és pénteken. Az eseményen dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere mellett a járás szinte valamennyi településvezetője megjelent, hogy többen a jegyzővel együtt naprakész információkat kapjanak mások mellett a terület- és településfejlesztési programokról.

Mint Rideg László, a vármegye önkormányzatának elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: az úgynevezett TOP pályázatok keretében az elmúlt években a vármegye minden településére jutott fejlesztés.

Több mint 700 projekt valósult, illetve valósul meg, összesen több mint 100 milliárd forint értékben. Ezeknek a döntő többségét a vármegyei önkormányzat fejlesztési ügynöksége menedzselte”– fogalmazott.

Az eseményen dr. Filvig Gézát azt követően kérdeztük, hogy láthatóan elmélyült beszélgetést folytatott Rideg Lászlóval, a vármegye közgyűlésének elnökével, és dr. Mák Kornéllal, a közgyűlés alelnökével. 

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Dr. Filvig Géza kérdésünkre elmondta: 

Más fontos elfoglaltságom elhalasztva kifejezetten azért érkeztem a lakiteleki fórumra, hogy Rideg Lászlóval átbeszéljem a város előtt álló, TOP Plusz forrásból tervezett fejlesztéseket, és minden olyan információt összegyűjtsek, amelyek a 2021 és 2027 közötti időszakot felölelő uniós fejlesztési programokról, azok megvalósítási lehetőségeiről szólnak. A szakmai együttműködés mellett személyes, jó barátság is fűz Rideg László elnök, és dr. Mák Kornél alelnök urakhoz, akik mind a várost, mind a személyemet illetően ezúttal is támogatásukról biztosították. A kölcsönös együttgondolkodás, a hagyományosan jó partnerség minden bizonnyal a vármegye és a város munkaszervezeteinek, a pályázatokat megvalósító szakembereknek az együttműködésére is pozitív hatással van”- mondta dr. Filvig Géza.  

Oláh Gábor, a Miniszterelnökség területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, a TOP projektek megvalósításában Bács-Kiskun az első helyen áll a vármegyék között.

Az operatív programok végrehajtásában olyannyira jól áll Bács-Kiskun, hogy azt kellene minden vármegyében megtanítani, hogy önök ezt hogyan csinálták”– mondta, hozzátéve, hogy már a TOP Plusz is elindult, a források pályáztatása megkezdődött.

Ez a 2021 és 2027 közötti időszakot felölelő fejlesztési program az Európai Bizottság késlekedése miatt hivatalosan most indul csak be: országosan több mint ezermilliárd forintot, vagyis a megyei források több mint felét kipályáztattuk, sőt, vannak projektek, amelyek már meg is valósultak”– mondta. 

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az eseményen elhangzott továbbá, hogy a TOP Plusz támogatásokból a leghátrányosabb térségek kiemelten kell, hogy részesüljenek.

A vármegyei források 10 százalékát a leghátrányosabb járásokban, vagyis a Bácsalmási és a Jánoshalmi járásban kell felhasználni”– mondta el Stefán László, a TOP Irányító Hatóság Stratégiai Tervezési és Értékesítési Főosztályának vezetője. Szabó Csaba, a TOP Irányító Hatóság Programvégrehajtási Főosztályának vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a TOP projektek december 31-vel zárulnak, vagyis az önkormányzatok csak az addig beérkezett számlákat tudják elszámolni.

Rideg László vármegyei elnök megjegyezte, hogy a TOP Plusz fejlesztéseket az Európai Unió elfogadta, ám mivel pénzt egyelőre nem adott hozzá, a magyar kormány – más országoktól eltérően – ezeket az összegeket elkezdte megelőlegezni.

Folyamatosan adjuk be a pályázatokat, a települések pedig sok esetben már rendelkeznek a 100 százalékos előleggel, így rajtuk a sor, hogy elindítsák a munkát”– emelte ki. Rideg László azt is hangsúlyozta, hogy a következő években a fizikai építkezés mellett továbbra is jut majd pénz a vármegyei identitás erősítésére és a közösségépítésre. Ebben idén továbbra is fontos szerepet kap a Petőfi bicentenárium megünneplése.

A polgármesteri találkozó keretében a résztvevők az első napon előadásokat hallhattak még egyebek mellett az energiahatékonyság javításának lehetőségeiről, az elsivatagosodás elleni küzdelemről vagy éppen arról, hogy hogyan állítható az önkormányzatok szolgálatába a mesterséges intelligencia, valamint megismerkedhettek a vendéglátó Hungarikum Liget szolgáltatásaival. 

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Erről is tudnia kell