Postaládánkból: Jubileumi Paprikás Ételek Főzőversenye

Az alábbiakban Dobos Elek szerkesztőségünkhöz eljuttatott írását olvashatják, melyben felidézi az 1998-as, első Paprikás Ételek Főzőversenyéről maradt emlékeit, fogadják szeretettel!

1998–2023 – akárhogyan számoljuk is, 25 év. 

Sokaknak hosszú idő, biztosan vannak olyanok, akiken nem látszik, de olyanok is, akiken ez az idő nyomot hagyott, és olyanok is, akiknek nem volt egyszerű ez a negyed évszázad. Ám bízom benne, sokaknak lesz lehetősége a szeptemberi jubileumi rendezvényen való részvételre, akár látogatóként, akár résztvevőként. 

A "térség aranya" a paprika, ami nemzedékek óta fontos kelléke a gasztronómiának és minden Kalocsa és környékbeli Család elmaradhatatlan otthoni fűszere, alapanyaga. Tisztelet azoknak, akik mind a mai napig termesztik, feldolgozzák és a minőség megőrzésén fáradoznak. Valóban nem könnyű munka, fizikailag sem, nem beszélve a mai szélsőséges időjárás állította kihívásokról. Jó tudni, hogy a paprikánk fellelhető a világ szinte összes pontján, a távolban élő magyaroknak köszönhetően. Náluk Norvégiától Spanyolországig, az USA-tól Ausztráliáig minden konyhapultban lapul némi Kalocsai piros paprika. 

Szerencsés vagyok, 25 évvel ezelőtt részese voltam az első főzőversenynek. Nagy kihívásnak gondoltam, hogy Kalocsán egy ilyen rendezvény sikeres lehessen, hiszen szinte mindenki főzi a maga bográcsosát, a szüleitől, szerencsésebbek a nagyszüleiktől örökölt vagy ellesett receptek alapján, esetleg egy kicsit a saját ízlésére formázva. Szerencsére sokan a rendezvény mellé álltak, volt, aki a padok hordásában, sátrak állításában vette ki részét. Volt, aki vállalta a helyszín biztosítását a Csajdakert Étterem parkolójában, és ő nyújtotta a szakmai hátteret is. Sokan bolondnak is tartották, de Jóska hitt benne, és ment előre, mi csak követtük. Szép számban jelentkeztek a paprikával bánni tudó főzőcsapatok. Öröm volt látni a lelkesedésüket és a rendezvényre kilátogatók jókedvét. Már az első rendezvény után érezni lehetett: igen, ez megvan, és lesz folytatás! Érezni lehetett, hogy ez addig nagyon hiányzott: a paprikás ételeket az őket megillető szintre emelni, engedni, hogy bátran szárnyaljon a fantázia, és addig nem látott vagy nem is gondolt ételekkel találkozhasson a közönség a versenyen. És valóban így lett, eljutottunk a 25. Jubileumi versenyig, immáron a Bajnokok utcájával! Biztos vagyok benne, hogy mindenki örömmel él a meghívással, és ismét jelen lesz ezen a rangos eseményen. Szinte már most érezni lehet a finom illatokat, gondolom sokaknál már lázasan folynak az előkészületek is. 

Hajrá Bajnokok, hajrá lelkes amatőrök, hajrá mindenki, aki a bogrács mellé áll és öregbíti a kalocsai paprika hírnevét.

A magam részéről én is szeretnék egy utcát elnevezni, némi plágiummal vádolható módon, de az Örökös Bajnok névvel illetve, ez Németh Jóska Barátom utcája. Nagy hiba lenne feledni munkásságát, lelkesedését, hihetetlen kitartását és tiszteletét a szakma iránt, amikor e rendezvényről beszélünk. Nagyon remélem, hogy sokáig lesz módja a paprikás vizeken, kalocsai színekben úszó ízek hajójának kormányzására. 

Hajrá Jóska! 
Hajrá Kalocsa, hajrá Jubileumi Paprikás Ételek 2023! 


Dobos Elek

Erről is tudnia kell