Dobrev Klára Kalocsán – A színházban tartott fórumot a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös EP-listavezetője

május 03 2024
Szerző
Illés György
Az DK-MSZP-Párbeszéd árnyék-miniszterelnöke és EP listavezetője április 29-én a színházban Rónai Sándorral, a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjével, Barabás Richárddal, a Párbeszéd–Zöldek társelnökével és Komjáthi Imrével, a Magyar Szocialista Párt társelnökével közösen hívta fel a színháztermet megtöltő közönség figyelmét az előttük álló választás, kiemelten az EP-választás tétjére. Dobrev Klára politikustársai a „Tavaszi gyülekező” című országjáró kampánykörútjuk állomásaként érkeztek városunkba hétfő este a Kalocsa Városi Színházban tartott választási fórumra.

Sajátos színezetet ad Kalocsán a baloldali pártberkekben az a tény, hogy amíg az MSZP hivatalosan Dobrev Klára és csapata EP-kampánya, egyúttal a helyhatósági választásokon a DK által támogatott jelöltek – Kalocsán a DK és a hozzá közelálló Veled Velünk Városunkért Egyesület jelöltjei – mellé állt, addig egy a párt kalocsai szervezetéhez köthető önkormányzati képviselőjelölt a Bolvári Ferdinánd mögött felsorakozott képviselőjelöltek közt tűnt fel, és úgy tudjuk, az MSZP itteni berkeiből is többen támogatják ebben, ezért várhatóan sokan a Békés Kalocsáért Egyesület jelöltjeire is szavaznak majd közülük.

Noha polgármesterjelöltjük, dr. Magóné Tóth Gyöngyi sajnálkozva szólt a helyi ellenzék megosztottságáról, arról, hogy fáradozásai ellenére nem sikerült megvalósítaniuk az „egy az egy jelölt ellen” modellt, megteremtve ezzel a baloldali ellenzék teljes egységét, a választási pártszövetség egyik oszlopának fenti megosztottságáról azonban nem esett szó a fórumon, amelynek fő iránya amúgy is az EP-választásokra való mozgósítást célozta meg, bár alkalmat találtak a helyi jelöltek bemutatására is.

A DK-MSZP-Párbeszéd kampányrendezvényén dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a Demokratikus Koalíció és a Veled Velünk Városunkért Egyesület polgármesterjelöltje köszöntötte házigazdaként a meghívott szónokokat és a megjelenteket. Szólt személyes motivációjáról is, többek között, hogy Dobrev Klára bátor kiállásából merített erőt és vett példát, bátorítást a polgármester-jelöltséghez.

A kalocsai listavezető a folytatásban rámutatott: Kalocsa, bár ezeréves város óriási történelmi múlttal, meglátása szerint mégis „lecsúszóban van”. Úgy vélte, a polgármester alkalmatlan, de az ellenzék megosztott, így nem könnyű leváltani. Ehhez kérte magának és csapatának a választók támogatását, bemutatva a Demokratikus Koalíció és a Veled Velünk Városunkért helyi jelöltjeit a színháztermet zsúfolásig megtöltő közönségnek.

A továbbiakban Rónai Sándor szólalt fel, mondván: „Európa előre megy, Magyarország pedig hátra”, ezért kérte a megjelenteket a Dobrev Klára vezette „szociáldemokrata-zöld szövetséghez” való csatlakozásra.

A folytatásban Barabás Richárd többek között a politikai vita hiányára hívta fel a figyelmet, az eredeti programban nem is szereplő meglepetésvendég, Komjáthi Imre pedig azokról a megszavazott törvényekről szólt, amelyek meglátása szerint nem az embereket szolgálják – nagy sikert aratva ezzel a hallgatóság körében.

Az est csúcspontjaként Dobrev Klára mondott beszédet, hangsúlyozva: büszkék arra, hogy az első pillanattól kezdve nem kötöttek alkut, és ezután sem fognak alkut kötni Orbán rendszerével, amelyet a korrupció és hazánk gazdasági nehézségei miatt is élesen bírált. Beszédét álló ovációval méltatta a globalista, baloldali pártszövetség kalocsai táborának leglelkesebb tagjaiból álló közönség.

Erről is tudnia kell