Mennyiből gazdálkodnak a város cégei? – Elfogadták a Vagyon és a KIKK, valamint a szociális intézmények beszámolóit és üzleti tervét

A város két gazdasági társaságának, a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. (Vagyon) és a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. (KIKK) beszámolói és következő évi üzleti tervei szerint mintegy egymilliárd-harminckétmillió forintból gazdálkodhat.

A város gazdasági társaságainak kérdése az április 27-én tartott testületi ülésen kerültek napirendre.

A Vagyon

A Vagyonhasznosítási Kft. beszámolóját az alábbiak szerint fogadták el.

• Mérleg főösszeg (eszköz-forrás oldalon egyezően): 1.991.612 ezer forint.

• Adózott eredmény: 4.748 ezer forint.

• Saját tőke: 19.733 ezer forint.


A képviselők számos kérdést vetettek föl, amelyekre Jéri Tamás ügyvezető válaszolt. Végül Király Róbert és dr. Bagó Zoltán tartózkodó szavazata mellett 10 igen szavazattal elfogadták a beszámolót és a folyó évre vonatkozó üzleti eredménytervet, amely összesen mintegy 865 milliós önkormányzati támogatási igényt mutat. Ebből az uszoda 75,5 milliót, a közfoglalkoztatás 1,2 milliót, a Kalocsa TV fönntartása mintegy 25 milliót igényel, minden egyébre, általános kiadásra 663 milliót fordíthat a társaság, 100 milliós egyedi kormányzati támogatás mellett.

A KIKK

Elfogadták a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ tavalyi évről szóló pénzügyi beszámolóját és az ez évi üzleti tervét is, az alábbi főszámokkal:

• Mérleg főösszeg (eszköz-forrás oldalon egyezően) : 61.727 e forint


• Adózott eredmény: 15.914 ezer forint.

• Saját tőke: 3.074 ezer forint.


A 2023. évi üzleti terv szerint 167,365 millió forintból gazdálkodhat a társaság, amiből 103,862 millió forintot a Tomori Pál Városi Könyvtár fenntartására fog fordítani, 63,5 milliót minden egyébre, köztük kulturális, hagyományőrző rendezvények, szabadidős programok és sportesemények lebonyolítására, illetve az alapító okiratban foglalt egyéb tevékenységeinek fedezetére használhat föl.

A KIKK beszámolójával és üzleti tervével kapcsolatos, elsősorban a társaság külsős szerződéseit firtató kérdésekre Zsikó Zoltán ügyvezető válaszolt. Például egy kecskeméti partnercég szerződése, amely nagy értékű eszközöket biztosított különböző rendezvények lebonyolítására.
Több Tolna vármegyei beszállítói szerződés, fotós és filmes megbízások és egy kommunikációs tanácsadói szerződés is szóba került. Ezekről az ügyvezető elmondta: az utóbbi révén számos helyi és megyei médiafelületen való megjelenéshez jutott a Kft. a programjai hatékony népszerűsítésére, az előbbiek pedig a rendezvények igen magas színvonalú dokumentálását és bemutatását szolgálták, többek közt a közösségi médiában megjelenő imázsfilmek és fotósorozatok által.
Legutóbb a városi majálisról készült ilyen imázsfilm:

Az imázsfilm megtekintéséhez kattints a képre!


A vitát követően a beszámolót és az üzleti tervet 7 igen szavazattal 4 nem ellenében, Szabó Balázs tartózkodó szavazata mellett a testület elfogadta.

Szociális intézmények

Elfogadták a Szociális Központ és a Sorsok Háza beszámolóit is. Egyetlen hozzászólóként Pécsi Vivien tájékoztatott a kulturális és szociális bizottság támogató álláspontjáról, majd ezzel egyező, egyhangú döntés született.

Erről is tudnia kell