Ötven éves a művelődési ház Dusnokon – Pazar jubileumi ünnepségsorozat

május 04 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
„Ötven esztendő igen hosszú idő nem csak az ember, de egy intézmény életében is. Fél évszázadra már érdemes visszatekinteni, értékelést adni. Érdemes lejegyezni a múltat, hogy megmaradjon az utókor számára. Lejegyezni a művelődési házunk első 50 évét, amíg még van, aki el tudja mesélni…” - olvasható a Művház 50” című kis kiadványban, amely a dusnoki József Attila Művelődési Ház 50. éves jubileuma alkalmából jelent meg. A fél évszázados születésnapi ünnepségről, az elmúlt 50 évről és a kiadványról Kiss-Bényi Emesével, a művelődési ház vezetőjével beszélgettünk.

Honnan és kiktől erednek az információk?
A kiadvány készítője Bogárdi Eszter, aki részleteskutatómunkával abból a célból állította össze a hiányt pótló, múltidéző füzetecskét, hogy méltó módon emlékezhessünk megaz elmúlt 50 évről. Eszter olyan emberektől gyűjtött anyagokat, akik meghatározó szerepet játszottaka dusnoki kultúrház történetében. Sajnos több emberrel már nem készülhetett interjú, de ateljesség igénye nélkül mondom, adatközlők voltak:Czickné Hodován Márta (Szirkin Márti), Palotai Péter,Jagicza Vince (Mazsi), Varga Jánosné (Éva), Honti Péterné (Aranka), Ondré Ágnes, Szőgyi László ésHubert István. A kiadványban kronológiai sorrendben olvashatunk azokról a meghatározóidőszakokról, amelyek 1972. december 21-től a az aranykortól, a 70-es évektől  asztárvendégeken át a a 80-as évektől, a presszó működésétől a 90-es éveken át egészen napjainkig ölelik fel a fél évszázadot.Afüzetecskét mindenkinek ajánlom, aki szívesen merül el Dusnok község elmúlt 50 évének kultúrtörténeti esszenciájában.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Hol találkozhatunk a kiadvánnyal?
A „Művház 50” a művelődési házban, valamint a piactéren található helyi termékek boltjában érhető el.

Az 50. évet mivel tették még nevezetessé?
A művelődési ház születésnapja alkalmából már az elmúlt évben több olyan esemény került megrendezésre, mint például Földes László „Hobó” verses délutánja, amelyen József Attila munkássága éledt újjá a színpadon.
Ilyen volt az április elején megrendezésre került, nagy sikerű locsolóbál a Koktél zenekarral, amely a régmúlt szórakozási szokásait elevenített fe. Április 22-én rendeztük meg azt a születésnapi ünnepséget, ahol a múlt felidézésének nemcsak írott, hanem visszaemlékezéses formában is teret adtunk. Ekkor adtuk át a Gulyás Éva által megálmodott és elkészített „Dusnoki életérzés” című  térbeli installációt, amely a kultúrház lépcsőfordulóját immár élettel, jó dusnoki életörömmel tölti meg. Ehhez az alkotó különböző térbeli megjelenítéseket használt: ragadványneveket gyűjtött és ragasztott fel, fényképeket helyezett el, dusnoki rác kifejezésekből szemezgetett. A kézzel készített művészi értékű installáció egyedi dísze lett a mára már modernizált épületnek.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az ünnepnapra, a kultúrház jubileumi születésnapjára a község apraja-nagyja mellett olyan személyeket is meghívtunk, akik munkásságukkal, jelenlétükkel egykor és most is gazdagítotják a dusnoki kultúrkincset. Az egykot kisgyermekként talán már hallott történeteket ismét átélve, a múltidéző élményeket számba véve nem túlzás kijelenteni: Dusnokon már 50 éve olyan pezsgő kulturális életnek lehetünk részesei, amely utánozhatatlanul megtölti a települést „valami mással”, de leginkább élettel. Nevezzük azt dalnak, táncnak, egy rác mondatocskának, versnek, vagy művészeti alkotásnak. A kultúránk a miénk, a sajátunk, amitől egyedivé és értékessé válunk a világnak ezen az apró pontján, Dusnokon! Az ötvenedik születésnapon is minden azért történt, hogy vigyázzunk rá, óvjuk, és műveljük. Úgy adjuk tovább, ahogy elődeinktől megtanultuk. Isten éltesse a dusnoki „művházat”, az érte szorgalmasan dolgozókat és természetesen az ide látogatókat még ötven évig, vagy inkább az idők végezetéig!

Erről is tudnia kell