Bács-Kiskunban három év alatt 3,3 milliárdot fordítanak gazdaságfejlesztésre – Fókuszban a regisztrált álláskeresők

április 30 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
A 2016-ban 8 százalékos vármegyei munkanélküliség mára tartósan 5 százalék alá mérséklődött.

Bács-Kiskun vármegye valamennyi munkáltatója és munkavállalója számára nagy kihívást jelent a folyamatosan változó munkaerőpiac. Ez hívta életre a „Bács-Kiskun megyei Paktum Plusz” című projektet, amely a TOP Plusz program keretében valósul meg 2027-ig, mintegy 3,3 milliárd forint támogatással. A vármegye egészére (a két megyei jogú városra, Kecskemétre is Bajára is) kiterjedő projekt fókuszában a 30 év feletti inaktívak, valamint az 50 év feletti regisztrált álláskeresők támogatása.

A Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal és a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal konzorciuma a megvalósítás során épít a korábbi együttműködés tapasztalataira is, amely hozzájárult ahhoz, hogy a 2016-ban 8 százalékos vármegyei munkanélküliség mára tartósan 5 százalék alá mérséklődött. A vármegyei közgyűlés pénteki ülésén a képviselők elfogadták a „Bács-Kiskun vármegyei foglalkoztatás- és gazdaságfejlesztési együttműködés – Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Stratégia” című alapdokumentumot.

A közgyűlés ezen kívül elfogadta a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2022-es évre vonatkozó gazdasági beszámolóját is. A társaság legfőbb feladata a vármegye területén lévő települési önkormányzatok fejlesztéseinek segítése előkészítési és projektmenedzsment tevékenységekkel a különböző pályázati felhívások alapján. A beszámoló szerint a BKMFÜ NKft. több mint 130 millió forint nettó árbevétel és több mint 254 millió forint támogatási bevétel mellett mintegy 48 millió forint adózott eredménnyel zárta a tavalyi esztendőt.

A képviselők emellett többek között arról is döntöttek, hogy Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata – 2021 és 2022 után – 2023-ban is vállalja a falu- és tanyagondnoki képzés lebonyolítását azokkal a vármegyei önkormányzatokkal, amelyek részt kívánnak venni a képzés közös szervezésében. A képzésre a szolgáltatást fenntartónak kell bejelentenie a falugondnoki, tanyagondnoki munkakörben alkalmazott személyt.

Erről is tudnia kell