2022-ben 68 ezer üggyel foglalkoztak a Bács-Kiskun vármegyei ügyészek – Embercsempészés a legjellemzőbb bűncselekmény

július 16 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
Bács-Kiskun az ország legnagyobb területű vármegyéje, déli országhatárral, egyben az ország középső részén – a földrajzi elhelyezkedés alapvetően meghatározza a Bács-Kiskun vármegye területén működő ügyészségek mindennapjait. Minderről és az elmúlt év aktualitásairól újszerű módon videofilmben számol be a vármegyei vádhatóság vezetője.

Dr. Gyugyi Csilla, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség főügyésze a koordinálást és az inspirálást tartja főügyészi munkája legfontosabb két pillérének; hatékonyan igyekeznek megoldani az embercsempészés jelentősen megnövekedett száma miatt keletkezett összetett feladatokat – hangzik el mások mellett abban a videóban, amelyből azt is megtudhatjuk: az embercsempészés az egyik legjellemzőbb bűncselekmény típus, valamint Bács-Kiskunban meghatározó a költségvetési csalások nagy száma és az ügyek terjedelme.

Mindez elsősorban a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága kiváló munkájának köszönhető - hangzik el, majd a folytatásban az is kiderül, hogy Bács-Kiskun vármegyében az ügyészség 8 szervezeti egységgel van jelen - főügyészséggel és 7 járási ügyészséggel.

A kisfilmben elhangzottak szerint 2022- ben 68 ezer üggyel foglalkoztak az ügyészek a vármegyében. Az ügyeket illetően a vádhatóság vármegyei vezetője hangsúlyozta: az esetek 75 százalékában 30 napon belül hoznak döntést. Elmondta továbbá, igyekeznek az egyes ügyekre nem sematikusan gondolkodva fókuszálni, a megoldás keresése során a nyomozást is ebbe az irányba terelik.

A vármegyében 4 büntetés-végrehajtási intézet 2600 fogvatartottal működik. Az ügyészség 6 objektumban van jelen.

Az embercsempészet miatt indult bűnügyek száma rohamosan nő, mely olyan konstans ügyteher, amit folyamatosan kezelni kell.

A BŰNÜGYEKET KÉTFAJTA MEGOLDÁSSAL SZÁMOLJÁK FEL: EGYFELŐL A BÜNTETŐELJÁRÁST GYORSÍTÓ ÉS KÖLTSÉGEKET KÍMÉLŐ BÍRÓSÁG ELÉ ÁLLÍTÁSOKKAL, MÁSFELŐL A BŰNSZERVEZETEK FELSZÁMOLÁSÁVAL, AMI EGY FONTOS BÜNTETŐJOGI, TÁRSADALMI ÉRDEK.

Ilyen esetekben akár a nemzetközi nyomozásig elmennek a bűnügyek teljes feltárása érdekében. Erre az elmúlt évben is volt példa.

Az embercsempészés harmadik stációja, amikor az embercsempészekből már nem vádlottak, hanem elítéltek lesznek, akik a büntetés-végrehajtási intézetekben töltik a büntetésüket. Mindez azonban a fogvatartotti létszámot jelentősen megnövelte. Következésképp az embercsempészés áthatja az ügyészi munka minden szegmensét Bács-Kiskun vármegyében. Az ügyészi hitvallás két szó: koordináció és inspiráció – vallja Dr. Gyugyi Csilla vármegyei főügyész, aki szerint az ügyészi szervezet hierarchiájában lévő erőt remekül ki lehet használni a csapatmunka elősegítése érdekében.

 

Erről is tudnia kell