Volt egyszer egy Téli Kupa

október 15 2023
Szerző
Tamás Ferenc
Címkék
A közvélemény a “tél őrületének” nevezte szerényen azt a teremfoci fiesztát, amelyet közel félezer játékos játszott vasárnaponként a sportcsarnokunk küzdőterén - korábban a “kiscsarnok” parkettjén -, és legalább ennyien látogatták a szurkolók is a büfét a téli hónapok során. Azokban az időkben volt Profi, Amatőr és Szenior Liga is, ahol több mint két évtizede 43 csapat nevezett a Téli Kupa küzdelmeire.

A hitelesség kedvéért álljon itt a Kalocsai Néplap 2001. január 12-én megjelent száma, ahol a sportoldalon egy közel féloldalnyi cikkben taglaltuk akkor az amatőrök eredményeit. Most álljon itt a benevezett csapatok listája, a sportbarátok bizonyára jól emlékeznek majd a gárdák elnevezésére.
Az “ A” -csoport együttesei: Homoki 11, Nyárfa-Kovács Művek, Ford-Móczás, Zsela-Team, Bátyai Öregfiúk, Pedagógus, Angyalok, Kuriózum-DC, Zsutex-Gödör, Fémkovács-Negyven.
“B”-csoport: Trambulin Kft., Budamobil, Ördögi Kör, Dolvia-KK, Garfield Bt., Judex-Balkán, Kalo-Sprint, Sport Club, Jampecok, Vidámpark Söröző.
“C”-csoport: Suzuki, ÁFÉSZ, Bor-Téka, Budamobil II., Pyramus Kft., Szalon Vendéglő, Darazsak, Bagó Gumiszervíz, Kispályások, Honvéd, Vasöntöde-Szakmár.
A Profi Liga indulói: Kalo-Plasztik, Qualitrans, Dairy-Farm, Harta Guard, Foktő, Dunaszentbenedek.

És akkor a két ünnep között hagyományosan megrendezett Vörös Márton Kupáról, a kispályás élcsapataink csúcstornájáról még nem is szóltunk, pedig itt nyerni ebben a kategóriában, az az egyik legrangosabb elismerés volt.

A Téli Kupa küzdelmei vasárnaponként reggel 9-től este 21 óráig tartottak, a mérkőzések nonstop jelleggel zajlottak, ahol a játékvezetők is két-három meccsenként követték egymást. Azokban az időkben egy Nyárfa-Suzuki, vagy egy Budamobil-Garfield ütközet igazi kuriózumnak számított, volt úgy, hogy a jobbak, tömött lelátó előtt vívták meg mérkőzéseiket.

A környékbeli “kiscsapatoknak” is sikk volt a kalocsai csarnok küzdőterén pályára lépni.
A törzsszurkolók már az illatokból megismerték, hogy a “bitumenen” a Nyárfa-Kovács Művek csapata játszik, mert róluk köztudott volt, hogy mindig főztek valamit a találkozóikra.
A régi szép időkben még a Vén Sanyi bácsi, az Okner vagy a Vargacz Lajos bácsi fújta a sípot igazlátóként, sokan emlékezhetünk arra, hogy az Okner Sanyinál nem volt pardon, bármennyire is volt barát.

Igazán jó nosztalgiázni és visszaemlékezni a régi idők focijára még kispályán is, hiszen akik művelték a játékot, azok igazán jól ismerték egymást a pályán, de a magánéletben is.
Sajnos, ma már sokan nem lehetnek közöttünk - elég csak Vatai Csabát, vagy az előbb felemlegetett szigorú játékvezetőt, Okner Sanyit megemlítenünk. Csaba, császár volt a játékban a pályán, a Sanyit pedig aki ismerte, az maga volt az élet és halál ura!

 

Erről is tudnia kell