A Múzeumbarátok Köre hagyományos fáklyás felvonulásával, kezdődtek az idei ’48-as ünnepségek Kalocsán – az esti rendezvény díszvendége Bátya község volt.

március 25 2024
Címkék
A Kalocsai Múzeumbarátok Köre sokéves hagyománya, hogy a március 15-ei nemzeti ünnep előestéjén fáklyás felvonulást tartanak a múzeumtól a Negyvennyolcasok terére, ahol megkoszorúzzák Petőfi Sándor és Kossuth Lajos szobrát, majd a Viski Károly Múzeumba visszatérve negyvennyolcas vacsorán vettek részt. Idén is sokan csatlakoztak a felvonulókhoz, ám a vacsora a hely korlátozott volta miatt, amint a korábbi években, most is zártkörű volt.

A fáklyás felvonulás a múzeum udvaráról indult, ahol az egyetlen ismert, Petőfi által írott sírverset hordozó sírkő és az annak kialakított emlékhely mellett lángra lobbantották a fáklyákat, majd Romsics Imre múzeumigazgató és Kalocsa és Bátya polgármestere, dr. Filvig Géza és Fekete Csaba, valamint a Kalocsai Múzeumbarátok Köre elnöke, Markó László felvezetésével megindult a menet a főutcán, a Negyvennyolcasok terén álló Petőfi-szoborhoz, ahol Kanalas János szavalta el a Nemzeti dalt, majd Fekete Csaba koszorút helyezett el a szobor lábazatán.

Ezt követően a Színház oldalbejárata mellett álló Kossuth-szoborhoz vonultak a résztvevők, ahol közösen elénekelték a Kossuth-nótát, majd Markó László megkoszorúzta a Kossuth-szobrot.

A felvonulók visszatértek a múzeumba, ahol az ablakba égő gyertyát helyeztek, majd negyvennyolcas vacsorán vettek részt.

Erről is tudnia kell