Májusfaállítás a Hagyományok Házában

május 06 2023
Szerző
Illés György
Május elseje előestéjén az egykori Kunszt utcai óvoda épületében berendezett hagyományok háza kapujában állított májusfát a komplexumot nemrégiben használatba vevő Kalocsai Hagyományőrző Egyesület. A napot táncházzal és közös vacsorával, jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel és éjszakába nyúló mulatozással tették emlékezetesebbé.

Az ünnepi hangulatot már délután öt órai kezdettel tartott szezonnyitó rendezvényével megalapozta a szomszédban, a Kalocsai Fazekas Alkotóházban tartott évadnyitó rendezvény, zenével, kiállítás-megnyitóval és borkóstolóval, majd másnap folytatódott a hagyományos majálishelyszínen, az Érsekkert fáinak árnyai alatt a városi retró majálissal, amelyekről külön cikkekben számoltunk be.

A hagyományőrzők vasárnapi rendezvényén az április 30-án este hétkor felállított és a kapufélfához rögzített, színes szalagokkal feldíszített kis fát a kerítés miatt körbe táncolni nem tudták, így mellette, az udvaron énekelték és táncolták a résztvevők az alkalomhoz illő kalocsai népdalokat és táncokat.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Illés György


Az egyesület aktivistái már délutántól sürögtek-forogtak, hogy elkészítsék a pulykanyakakból és csirkeszárnyakból készült, finom gulyáslevest, amelyet a májusfaállítás után közösen fogyasztottak el.

A táncházban aztán tetőfokra hágott a hangulat, majd tovább pezsgett késő éjszakáig, immár batyus bál jelleggel:


Az alkalmat kihasználva körbenéztünk az egyesület szép, míves tárgyakkal igényesen berendezett kiállítótermébe és bemutatótermében is.

Nézegessenek róla képeket galériánkban!

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György

 

Erről is tudnia kell