Nyilvánosak a korábbi Paks II-es szerződésmódosítások

május 31 2023
Címkék
A Paks II. Zrt. vezetésének döntése szerint a társaság közzétette honlapján a korábbi szerződésmódosításokat. A menedzsment szándéka, hogy az Európai Bizottság által most jóváhagyott módosítás előzményeit transzparens módon a közvélemény is megismerhesse. Korábban a kormány is egyértelművé tette, hogy a Paks II atomerőmű építése Magyarország, a magyar családok és a vállalkozások biztonságos, kiszámítható és olcsó energiaellátásának feltétele, amely a mostani háborús időkben és szankciós energiaválságban különösen felértékelődött.

A kormány és az új blokkok építését koordináló társaság is rendszeresen kommunikálja, hogy a szerződéses keretrendszer felülvizsgálata változtatásokat igényelt a projektszerződéseknél. A cég honlapján elérhető dokumentumok alapján eddig három fő ok indokolta ezeket. 

Amint az már közismert, az egyik szerződésmódosítás az ütemtervet, illetve a végdátumot érintette: eszerint a két új blokk 2029-ben és 2030-ban kezdheti meg a kereskedelmi üzemet.

A másik jelentősebb változás az volt, amikor a nukleáris biztonsági szabályok módosulásával összhangban az EPC-be beemelték, hogy a talajszilárdítási és résfalazási munkákat akár az új blokkok megépítésére vonatkozó létesítési engedély megszerzése előtt is elkezdhetik. Itt – ahogyan arról a Vg.hu 2019 novemberében is írt – bevált nemzetközi gyakorlatokat, de különösen a finn eljárásrendet követték.

Kevesebb reflektorfényt kapott a harmadik ilyen módosítás. A szerződés hatodik évében a felek az esetlegesen felmerülő viták átfogóan szabályozott és gyorsabb rendezését előíró rendelkezések szerződésbe iktatásáról döntöttek. Technikai jellegű módosításként beemelték a szerződésbe a további módosításokhoz szükséges szervek jóváhagyási eljárásainak leírását.

Most pedig az újabb módosítások kapták meg a brüsszeli jóváhagyást. A kormányzati tájékoztatás szerint ezek technikai korrekciók, a módosítás nincs hatással az elfogadott üzleti modellre. Szijjártó Péter az uniós zöld jelzés bejelentésekor kiemelte, hogy a Paks II beruházás a hazai energiaellátás hosszú távú garanciája.


Forrás: paks2.hu
Borítókép: Paks II látványterve

Erről is tudnia kell