Kertészkedés februárban

Édesapám elmondása szerint volt olyan esztendő, amikor februárban elvetették a burgonyát. jött a tavasz, majd április-májusban havat hozott. A növények, ahogy tudnak alkalmazkodnak az időjáráshoz, az időjárás viszontagságaihoz. Mi pedig támogatni tudjuk őket ebben a folyamatban.

Aktuális téma a szél elleni védekezés.

Mit tehetünk?

A növények, legyen szó egy kisebb termetű fás szárú bokorról, vagy egy nagy volument képviselő sorfáról, mind a gyökérzetük által kapaszkodnak a földben. A stabil gyökérrendszer kialakításához jó minőségű, az adott növény számára megfelelő talajra van szükség.

Egy új növény telepítésekor nem feltétlenül talajcserében kell gondolkodni, hanem az ültetni kívánt növény igényeit kell szem előtt tartani.

Fontos, hogy ismerjük melyik növény milyen szerkezetű talajt kíván, milyen legyen a ph-értéke, stb.

Hosszú távon érdemes olyan fatákat választani, melyek -jelen esetben-a Duna-Tisza közi területen található talajokat szeretik.

Ültetéskor figyelembe kell venni a növény gyökérzetének a méreteit. Érdemes nagyobb gödröt ásni, mint a növéy gyökérzete. a kiásott gödör körül fel kell lazítani a talajt, majd bőségesen beöntözni, beiszapolni.

A gyökeresedés elősegítése érdekében használhatunk szerves illetve műtrágyákat, viszont ebben az esetben sokkal jobban kell ügyelni a növény megfelelő mennyiségű öntözésére.

Az ültetés után jöhet a növény mechanikai védelme, a karózás, kitámasztás. A növények ültetést követő kikarózása fontos szerepet játszik a fiatal telepítés hatékonyabb gyökeresedésében, mert a külső hatásokkal szemben, mint például a szél, segíti a növény természetes védekezését.

A karózásnál ügyelni kell, hogy milyen a növény felépítése,pl.:magas fa, gyümölcsfa, oltvány gyümölcsbokor.

Egy nagyobb termetű fát legalább 3 karóval kell megtámasztani és az erre a célra alkalmas szövet kötözővel rögzíteni.

Viszont egy magas törzsű rózsával vagy egy magas törzsű gyümölcs bokornál arra kell figyelnünk, hogy a karó mindenképp érjen fel legalább az oltásig.

A kisebb növényekhez kisebb, vékonyabb, míg a nagyobb fákhoz stabilabb, erősebb támasztékra van szükség.

A növények meghálálják a gondoskodást, melyre az egyre hektikusabb időjárás miatt sokkal nagyobb szükségük van.

Vigyázzunk rájuk, óvjuk őket és a növény ezt “nem fogja elfelejteni”. 

hirdetés