Bábel Balázs érseki kinevezésének 25 éves jubileumát ünnepelték a Főszékesegyházban – Ferenc pápa levélben, Erdő Péter bíboros-prímás személyesen köszöntötte

április 12 2024
Érsekké szentelése 25. évfordulója alkalmából dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye érseke április 7-én, vasárnap délelőtt 10 órakor a Magyar Püspöki Konferencia érsekei, püspökei, a határon túlról érkezett püspökök koncelebrálása mellett mutatott be hálaadó ünnepi szentmisét a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyházban. A szentmise szónoka Erdő Péter bíboros-prímás volt.

Egyebek mellett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai az érseki kastélytól indulva vonultak be a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyházba, a jubileumi szentmisére, ahol már a hívek várták érsek atyát és a neves vendégeket.

Dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek és metropolita Gyónon, 1950. október 18-án született, pappá Vácott, 1976. június 19-én szentelték, koadjuktor érsekké 1999. február 24-én nevezték ki. Püspökké Kalocsán, 1999. április 10-én szentelték,1999. június 25-től Kalocsa-kecskeméti érsek.

Erdő Péter bíboros-prímás ünnepi beszéde elején e nap egyházon belül betöltött szerepére hívta fel a figyelmet, majd az irgalomról, irgalmasságról szólt a bűnbocsánat jegyében.

A szent beszédben elhangzott: érsek atyánk személyében olyan koadjuktort nevezett ki, aki alkalmas volt arra, hogy bármely pillanatban átvegye Isten népének pásztori kormányzását azzal a feladattal, hogy hirdesse, építse azt az országot, amely nem e világból való, de már itt, a földön kifejti hatását.

A minden bizonnyal a sokak számára emlékezetes szentmise a résztvevők százainak áldozásával ért véget. Ez ünnepi alkalomból a főegyházmegye templomaiban érsek atyát imáikba foglalták a hívek.

A neves évforduló alkalmából Érsek atyának főpásztori feladatai ellátásához nagyon sok erőt, kitartást, jó egészséget kíván szerkesztőségünk!

Erről is tudnia kell